Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego în închiderea Festivalului Internațional de Folclor

Admin
de Admin august 2, 2023 08:41

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego în închiderea Festivalului Internațional de Folclor

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor se anunță a fi un a de excepție. Dacă pentru ziua de deschidere, organizatorii au programat o amplă paradă a portului, cântului și dansului tradițional, pentru ultima seară publicului nemțean i se pregătește un concert extraordinar cu participarea îndrăgitului artist Paul Surugiu – Fuego și a Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Anul acesta au fost invitate să participe grupuri folclorice din BulgariaSerbiaPortugaliaMacedoniaColumbiaCroațiaMexicGreciaCoreea de Sud, la care se vor adăuga ansambluri din țară. Ampla manifestare este, încă de la prima ediție (1991), una itinerantă. Astfel, în această vară artiștii participanți vor prezenta concerte pe scenele din Piatra-Neamț (3 și 6 august)Bicaz (4 august)Târgu Neamț (5 august), toate spectacolele urmând să debuteze la ora 19:00.

ANSAMBLUL FOLCLORIC ,,DOINA CARPAȚILOR” IAȘI

Ansamblul Folcloric ,,Doina Carpaților” din Iași s-a înființat în anul 1963 din inițiativa unor studenți talentați și dornici de a duce mai departe frumusețea tradițiilor românești, prin punerea în scenă a tezaurului folcloric de pe meleagurile românești. Astfel, până în prezent, mai bine de 2000 de tineri iubitori ai cântecului și dansului popular au trecut pragul sălii de dans a Ansamblului Folcloric ,,Doina Carpaților”.

Pas cu pas, ansamblul s-a făcut cunoscut în viața cultural-artistică a județului Iași, dar și a întregii țări, urmare a obținerii mai multor premii și distincții la concursuri și festivaluri locale, naționale sau internaționale. Dansatorii acestui ansamblu s-au bucurat de aplauzele a sute de mii de spectatori la finalul celor aproximativ 3000 de spectacole la care au luat parte. Demne de menționat aici sunt marile scene ale lumii pe care membrii ansamblului au performat în cadrul turneelor și festivalurilor internaționale de folclor, amintind țări precum Spania, Grecia, Franța, Portugalia, Polonia, Turcia, Suedia, Egipt.

De-a lungul vremii, ansamblul s-a bucurat de colaborări fructuoase cu mari artiști ai României, menționându-i aici pe Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Ion Paladi, Laura Lavric, Benone Sinulescu, Ștefan Pintilie și lista poate continua.

Repertoriul coregrafic și cel muzical al Ansamblului Folcloric ,,Doina Carpaților” cuprinde jocuri și cântece populare din toate zonele României: Ardeal, Banat, Dobrogea, Muntenia, Țara Oașului, Oltenia și, nu în ultimul rând, Moldova.

La baza momentelor artistice puse în scenă de către dansatorii acestui ansamblu, stau atât profesionalismul și dedicare coregrafei Mihaela Croitoriu, cât și orchestra ansamblului, condusă de către dirijorul Ciprian Chițu.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „COMORILE NEAMȚULUI” PIATRA-NEAMȚ

A fost înfiinţat de profesorul-coregraf Anda Maria Acristinei în anul 2008. Aceasta, din dragoste pentru jocul şi cântecul popular, a strâns în jurul său tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 30 de ani, punând bazele unui ansamblu de dansuri populare româneşti.

Din anul 2016, funcţionează Asociaţia Cultural Artistică „Comorile Neamţului” sub egida căreia îşi desfăşoară activitatea şi ansamblul cu acelaşi nume, care, astfel, dobândeşte şi o formă juridică.

Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean, naţional pentru ca mai apoi ansamblul să efectueze turnee peste hotare şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în ţări, precum Franţa, Spania, Turcia, Grecia. Calitatea artistică a spectacolelor şi cromatica costumelor populare au făcut ca ansamblul să reprezinte cu succes folclorul românesc cu a sa spiritualitate în formele cele mai autentice.

Ansamblul Folcloric „Comorile Neamţului” este constituit dintr-un grup de dansatori ce fascinează prin forţă, autenticitate şi sensibilitate coregrafică, prezintă o mare varietate de dansuri populare autentice româneşti, din mai multe regiuni ale ţării dar şi din din străinătate, având în repertoriu dansuri: greceşti, turceşti, irlandez, ucranian.

Profesionalismul şi calităţile umane ale membrilor ansamblului folcloric au fost, de fiecare dată, la un nivel înalt, fapt reflectat de numeroasele premii obţinute în decursul anilor.

Intenţia Ansamblului Folcloric „Comorile Neamţului” este de a prezenta o imagine cât mai obiectivă a culturii populare şi a obiceiurilor tradiţionale care se găsesc în acest fermecător ţinut.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „BRÂUL ROȘU” PIATRA-NEAMȚ

Fondat în anul 2017, ansamblul aparține Asociației culturale folclorice „Nae Rotariu”. Are în componență persoane tinere care își propun să promoveze dansul și tradițiile folclorice românești.

În atenția ansamblului se află și dansurile minorităților etnice din România.

Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri și tradiții de nuntă, de iarnă și ale altor sărbători importante ale românilor.

Din palmaresul grupului, am reținut participarea la evenimentul prilejuit de înfrățirea comunei Gârcina (Neamț) cu localitatea Vailly sur Sauldre din Franța; participarea spectacolul la „Duelul Ansamblurilor”,  din cadrul emisiunii „La Măruță”, în Decembrie 2017 și în Ianuarie 2018;  participarea la concursul „Cântec și joc strămoșesc” (Ocna Mureș), obținând locul II; participarea, ca partener, la proiectului „Trăim și simțim românește. La frați nu se pun hotare”, dedicat Centenarului Marii Uniri, proiect inițiat de Școala gimnazială numărul 8 din Piatra Neamț și de două școli din Chișinău și satul Izvoare din Republica Moldova; participarea la concursul „Nestemate populare pe Plaiuri nemțene: Valerica Patrichi”, obținând Trofeul concursului regional; participarea la Festivalul internațional de folclor „În grădina cu flori multe” (Cernăuți,  Ucraina), competiție la care Ansamblul „Brâul Roșu” a obținut locul II; participarea la concursul „De Dragobete, iubește românește” (Tașca, Neamț), obținând Premiul de Excelență;  participarea la Festival concurs „Flori în Bucovina” (Rădăuți, Suceava), cucerind locul I; participarea la Concursul interjudețean de folclor „Șezătoarea copiilor” (Fălticeni, Suceava), obținând locul I.

Coregrafa Ansamblului folcloric „Brâul Roșu” este Cătălina Dumitrachi,  născuta într-o familie de dansatori și culegători de folclor din zona județului Neamț. Ea a reușit să pună în valoare jocurile populare din ținutul natal, precum și din celelalte regiuni ale Moldovei, chiar și din patrimoniul muzical-coregrafic etnic și european, cum ar fi cel machedonesc, țigănesc, grecesc, bavarez.

 

 

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE” PIATRA-NEAMȚ

În fiinţat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanţi păstrători de cultură tradiţională românească. De mai bine de cinci decenii, Ansamblul nemţean cutreieră Europa, ducând cu el frumuseţea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare româneşti. Indiferent că au venit în faţa publicului român, a celui francez ori a celui turc, dansatorii nemţeni s-au remarcat prin originalitatea şi autenticitatea repertoriului alcătuit din dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României. Au impresionat, prin cromatica şi frumuseţea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul şi acurateţea interpretării, publicul din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumuseţea folclorului acestui colţ de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete.

Din 1990, Ansamblul activează sub egida Centrului Creaţiei Populare Neamţ (cu statut de ansamblu de amatori), iar din 2001, sub egida aceleiaşi instituţii, reorganizată şi redenumită (devenită Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ), cu finanţare de la Consiliul Judeţean Neamţ.

Devenit în martie 2002 ansamblu profesionist, „Floricică de la munte” cuprinde o formaţie de dansuri tradiţionale, o orchestră de folclor, dar şi o formaţie de obiceiuri de iarnă care aduce pe scenă cele mai frumoase jocuri de măşti specifice zonei Neamţ (căiuţi, capra, ursul, mascaţii etc.).

Încă de la fondare, formaţia a câştigat importante premii naţionale la festivalurile de folclor din Bistriţa Năsăud, Constanţa – unde a câştigat trei Premii I, un Premiu II şi Marele Trofeu, la Iaşi – Festivalul „Trandafir de la Moldova”, Cluj – „Serbări Transilvane”, Bacău – „Bobocelul”, Suceava, Harghita – „Subcetate în sărbătoare”, Voşlobeni.

În plan internaţional, Ansamblul „Floricică de la munte” a obţinut premiul „Le Sacre du Choreographie” la Festivalul internaţional de folclor Reims (Franţa), Marele Premiu „Toporaşul de aur” la Zakopane (Polonia), precum şi distincţii la Festivalul de la Zavet (Bulgaria), Festivalul de folclor de la Krakowia (Polonia), Festivalul de la Loveci (Bulgaria), Festivalul internaţional de folclor de la Kikinda (Serbia), Festivalul de la Champtoce (Franţa), Festivalul de la Quartu Santa Elena din Sardegna (Italia) sau Festivalul internaţional „Olympus Katerini” (Grecia), Festivalul de la Adapazari (Turcia).

„Floricică de la munte”, prin tot ceea ce reprezintă, conservă în cel mai înalt grad formele tradiţionale ale folclorului românesc. Repertoriul actual cuprinde cântece şi jocuri populare din cele mai importante regiuni etnofolclorice româneşti – Moldova, Oaş, Maramureş, Oltenia şi Dobrogea, precum şi din subzone folclorice, precum Neamţ, Bacău, Bucovina, Valea Moldovei, Valea Bistriţei, Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud.

Parteneri sunt Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Bicaz.

Admin
de Admin august 2, 2023 08:41
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns