Campania ”19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor”

Admin
de Admin noiembrie 3, 2021 12:38

Campania ”19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor”

DGASPC Neamț împreună cu FICE România au demarat campania ”19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor”, scopul activităților fiind de a informa și conștientiza publicul larg despre efectele devastatoarele ale abuzurilor de orice natură asupra copiilor. Campania, aflată la a IX-a ediție în România, se va derula în unități de învățământ în perioada 1 – 20 noiembrie 2021 și reprezintă o modalitate de a organiza în școli acțiuni pentru schimbarea comportamentului social, pentru mobilizarea copiilor și tinerilor alături de parteneri din societatea civilă în proiecte de prevenire a abuzului, neglijării, bullying-ului, absenteismului și abandonului școlar, a consumului de droguri, a traficului de persoane etc.

De ce încă o ediție a Campaniei 19 zile de activism? Pentru că abuzul și violența împotriva copiilor și tinerilor continuă să fie un fenomen la nivel mondial care încalcă drepturile copiilor, afectează dezvoltarea sănătoasă a acestora și se regăsește la toate nivelurile sociale, de la domiciliu până la sistemele educaționale, de sănătate și justiție. Campania are drept scop mobilizarea și încurajarea activităților locale și naționale pentru o mai bună prevenire a fenomenului“, a spus Eugen Simion, coordonatorul național al campaniei.

FICE-1-19-noiembrieTema abordată anul acesta la nivel mondial este prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor.

Ca și anul trecut, și în 2021 majoritatea acțiunilor campaniei vor avea loc virtual. Cu toate acestea, 27 de școli din județul Neamț s-au înscris în campanie iar timp de 20 de zile vor desfășura diverse activități menite să informeze și să transmită mesaje clare despre importanța eliminării abuzurilor asupra copiilor.

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor se menține și în acest an foarte ridicat, specialiștii din cadrul DGASPC Neamț instrumentând în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 475 de astfel de situații. Ca și în anii anteriori, au predominat cazurile de neglijare, fiind 207 cazuri. Grav este că a crescut semnificativ numărul abuzurilor sexuale. În primele 9 luni din 2021 s-au înregistrat 35 de cazuri iar în întreg anul 2020 au fost 29 de abuzuri sexuale. Și abuzurile fizice au crescut, fiind înregistrate în 9 luni 58 de cazuri, la fel ca în întreg anul precedent.

Din cauza maltratărilor la care erau supuși, DGASPC a instituit anul acesta măsuri de protecție în regim de urgență pentru 54 de copii, 28 ajungând în centre de primire în regim de urgență iar 26 în grija asistenților maternali. În 2020 s-au instituit în total 40 de măsuri de protecție în regim de urgență.

Anual marcăm pe 19 noiembrie  ziua mondială de prevenire a abuzurilor asupra copiilor și pe 20 noiembrie ziua internațională a drepturilor copilului. Trist este că tot an de an constatăm că numărul abuzurilor asupra celor mici este în continuă creștere. Sunt tot mai multe abuzuri sexuale sau fizice și cel mai grav este că, aproape întotdeauna, abuzatorii sunt apropiați ai copiilor, adică exact cei care ar trebui să-i ocrotească și să le ofere siguranță. Familiile și comunitățile ar trebui să-și reconsidere valorile și să conștientizeze că violența are de cele mai multe ori o spirală ascendentă, ea nu se oprește, ci crește și se diversifică. Practic, aceste abuzuri vor repercuta nu doar în viitorul copiilor ci asupra întregii societăți,  motiv pentru care toți ar trebui să dăm dovadă de toleranță zero față de orice formă de maltratare a copiilor“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.


Admin
de Admin noiembrie 3, 2021 12:38
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns