Activităţi ale poliţiştilor nemţeni în “Săptămâna prevenirii criminalităţii”

Admin
de Admin mai 28, 2018 11:59

În perioada 21-25 mai, la nivelul IPJ Neamț s-a derulat prima ediție a manifestării ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității’’, în cadrul căreia polițiștii din toate structurile operative au desfășurat activități cu caracter informativ – preventiv în scopul reducerii riscului victimal și infracțional, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Întrucât ziua de 21 mai a fost dedicată prevenirii delicvenței juvenile, polițiștii au acordat o atenție deosebită adolescenților, deoarece modificările care apar în comportamentul acestora îi pot face vulnerabili în fața celor care comit fapte antisociale sau îi pot determina pe ei înșiși să adopte comportamente delincvente.

Astfel 75 de polițiști din mediul rural și urban au desfășurat 56 de ședințe în școli, în care au fost informați peste 3200 de elevi, cărora li s-au înmânat pliante și afișe preventive.

În cea de-a doua zi, s-a acționat în vederea prevenirii victimizării minorilor, punându-se accent pe criminalitatea informatică, bullying, cyberbullying, trafic de persoane, dar și consumul de droguri, fiind organizate 54 de ședințe în cadrul cărora au fost consiliați de polițiști peste 2900 de elevi.

Pentru a fi feriți de probleme, polițiștii le recomandă în continuare tinerilor:

  • fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii – evitaţi compania persoanelor violente, delincvente şi conflictuale.

  • analizaţi riscurile la care vă expuneţi, înainte de a da curs îndemnurilor unor persoane care nu vă vor întotdeauna binele.

  • învăţaţi să spuneţi „nu” atunci când consideraţi că este cazul – trebuie să aveţi tăria să vă susţineţi părerile.

  • respingeţi propunerile de a participa la anumite „distracţii”: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice.

  • nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă – apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.

  • pe rețelele de socializare, împrieteniți-vă doar cu persoane pe care le cunoașteți, iar dacă vă simțiți în pericol, cereți sprijinul apropiaților.

  • ascultați sfatul părinților sau profesorilor! Fiți convinși ca va vor întotdeauna binele!

A treia zi a debutat cu prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, punându-se accent pe faptele penale care au un impact deosebit asupra cetățenilor, respectiv furturi din locuință, tâlhării și înșelăciuni, comise în special asupra persoanelor vârstnice. Și de această dată polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică au consiliat peste 280 de vârstnici și victime potențiale, cărora le-au împărțit pliante cu caracter informativ-preventiv.

Reamintim faptul că activitățile de prevenire au vizat acest segment al infracționalității judiciare, respectiv infracțiunile de înșelăciune săvârșite prin metoda „Accidentul”, „Premiul” și distragerea atenției sau împrietenire.

Polițiștii nemțeni au adus în atenția cetățenilor cazurile de înșelăciune înregistrate, metoda folosită cât și consecințele unei astfel de fapte, întrucât vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni.

În ziua de 24 mai, peste 70 de polițiștii nemțeni au desfășurat activități specifice prevenirii violenței în familie, iar în cadrul ședințelor și  activităților de instruire a peste 330 de victime potențiale și 490 de elevi, au fost prelucrate acte normative și prezentate acțiuni organizate în vedere prevenirii faptelor antisociale.

Vineri25 mai, s-a derulat ziua siguranței rutiere, zi în care polițiștii rutieri au organizat dezbateri în cadrul ședințelor de instruire în școli și grădinițe, fiind informați peste 2000 de elevi.


Admin
de Admin mai 28, 2018 11:59
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Urmăreşte-ne pe facebook!

Programul Targul de Craciun la Neamt