Ziua Francofoniei, sărbătorită la Biblioteca Județeană Neamţ

Admin
de Admin martie 20, 2018 13:51

harta ziua francofonieiBiblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț sărbătorește, ca în fiecare an, Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie), prin momente cultural-educative diverse, menite să promoveze limba franceză, solidaritatea, dialogul și diversitatea culturală, valori ce definesc noțiunea de francofonie.

Astfel, marți, 20 martie 2018, între orele 11.00 și 14.30, elevi ai claselor a VIII-a, a IX-a și a X-a de la Liceul de Arte „Victor Brauner“, coordonați de profesor Lucreția Stroici, vor audia celebrul „Bolero“ compus de francezul Maurice Ravel, de la a cărui apariție și primă reprezentare se împlinesc 90 de ani.

Joi, 22 martie, la ora 13.00, sub genericul „Fêtons la Francophonie sur tous les tons“ („Să sărbătorim Francofonia pe toate tonurile“), elevi ai claselor a V-a de la Școala Gimnazială Nr. 5, coordonați de profesor Grația Preoteasa, vor prezenta operatorii culturali ai Francofoniei prin accesarea resurselor on-line, vor interpreta scenete în limba franceză și își vor demonstra abilitățile oratorice și creativitatea, prin jocuri lingvistice și realizarea unui „Perete al Francofoniei“ („Le Mur de la Francophonie“).

Joi, 29 martie, la ora 13.00, elevii clasei a XII-a E de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“, coordonați de profesor Oana-Raluca Hizan, vor realiza o incursiune în opera scriitoarei Marguerite Yourcenar, personalitate importantă a culturii francofone și prima femeie din Academia Franceză.

De asemenea, în zilele de miercuri, 21 martie, ora 16.00 și 28 martie, de la ora 17.00, la Clubul de conversație în limba franceză, coordonat de profesor Elena David, se vor dezbate subiecte culturale atractive și de interes din lumea francofonă, ilustrate cu secvențe video și muzicale relevante.

Cărți, albume și periodice, reunite într-o expoziție dedicată Zilei Francofoniei, vor putea fi consultate în cadrul Secției de Arte, Multimedia și Carte Străină „Victor Brauner“ a bibliotecii, unde, de altfel, se află colecții generoase de publicații în limba franceză pentru copii, tineri și adulți.

Important de menționat este faptul că anul 2018 are un caracter particular pentru țara noastră, România sărbătorind 25 de ani de când a devenit stat francofon cu drepturi depline (1993).


Articolul are 14 vizualizări

Admin
de Admin martie 20, 2018 13:51
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmăreşte-ne pe facebook!