Recital muzical susţinut de Elena Horătău şi Mihaela Spiridon

Admin
de Admin ianuarie 30, 2018 11:09

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, invită publicul meloman la o nouă întâlnire cu muzica de calitate. Recitalul cameral pregătit de violonista Elena Horătău şi de pianista Mihaela Spiridon, va conţine o serie de sonate de început de secol XVIII compuse de Georg Friedrich Händel.

Evenimentul, parte a Stagiunii artistice 2017-2018, va avea loc miercuri, 31 ianuarie, la Sala Cupolă a Bibliotecii judeţene „G.T. Kirileanu”, începând cu ora 17:00. Intrarea este liberă.

Elena Horătău

Elena Horătău este absolventă a Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău (1998) şi a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare muzicală, secţia vioară (2004). Imediat după terminarea studiilor este angajată, prin concurs, artist instrumentist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, instituţie unde activează şi în prezent. A făcut parte din colectivele filarmonicilor „Paul Constantinescu” din Ploieşti, „Piotr Ilici Ceaikovski” din Ihjevsk (Republica Udmurtia) şi cele din Vidin şi Plovdiv (Bulgaria).

A colaborat, între alţii, cu dirijorii: Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu Galaţi (România), Roberto Salvalaio, Leonardo Quadrini (Italia), Nikolai Rogotnev (Rusia) etc. şi a efectuat numeroase imprimări cu orchestra din Republica Udmurtia şi la Televiziunea Naţională Italiană RAI. A susţinut o serie de recitaluri cu trio-ul „Spirito”, iar în calitate de solistă, a evoluat în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău (1996, 1997, 1998).

 

Mihaela Spiridon

Mihaela SpiridonNăscută la Bacău, Mihaela Spiridon începe studiul pianului la vârsta de şapte ani sub îndrumarea profesoarei Delia Bălan şi a maestrului Ovidiu Bălan cu care îşi continuă studiile până în anul 1981 când absolvă cursurile Liceului de Artă din oraşul natal. In acelaşi an este admisă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti secţia pian principal, ia clasa maestrului Gabriel Amiraş, iar în anul 1985 îşi susţine examenul de licenţă la care obţine nota maximă.

Repartizată la Şcoala Populară de Artă din Piatra-Neamţ îşi desfăşoară, aici, activitatea până în anul 1990 când se transferă la Liceul de Artă din aceeaşi localitate, ca profesor de pian principal, în anul 1999, în urma unui concurs, obţine titularizarea în funcţia de lector universitar, specializarea Interpretare muzicală – pian principal, la Colegiul Universitar de Muzică Piatra-Neamţ din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. în perioada 2008-2010 a fost cadru didactic colaborator la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Susţine concerte în compania Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău şi recitaluri individuale sau camerale pe scene din România (Bucureşti, Botoşani, Craiova, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Târgu Mureş, Ploieşti, Focşani, Râmnicu Vâlcea, Sibiu), Italia, Belgia, Elveţia, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova. A colaborat cu nume prestigioase ale artei interpretative naţionale şi internaţionale: Cristina Anghelescu, Verona Maier, Georgeta Stoleriu, lancu Văduva, Aurelian Octav Popa, Dorin Gliga (România), Anton Niculescu (Germania), Damayanti Colpa (Olanda), Horia Dumitrache, Elisabeth Gunther (Elveţia)

Muzician cu experimentată şi bogată activitate, este invitată, în calitate de pianist oficial, la diferite cursuri de măiestrie conduse de Aurelian Octav Popa, Sanda Crăciun Popa, Ludovic Spiess, Eleonora Enăchescu, Ovidiu Bălan (Romania), Gernot Winishofer (Austria), Anton Niculescu (Germania), Sherban Lupu, Robert Gutter (Statele Unite ale Americii) precum şi la Concursul Internaţional de Pian „Citta di Cantu”, Concursul internaţional de Vioară „Viotti”~Valsesia, Concursul Internaţional de Vioară „Rodolfo Lipizeri’-Gorizia, Concursul Internaţional de Canto „Umberto Giordani”-Foggia din Italia, Concursul Internaţional de Vioară „George Enescu” Bucureşti.

Manifestă o intensă preocupare pentru îndrumarea tinerilor muzicieni, discipoli ai săi fiind laureaţi la importante competiţii naţionale şi internaţionale, absolvenţi sau studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi Italia.

A publicat lucrarea de metodologie a studiului pianistic: Orizonturi ale pedagogiei muzicale. Metodologia studiului unui repertoriu pianistic, volumele:Sonatele, pentru pian la patru mâini de Wolfgang Amadeus Mozart, Romantismul muzical oglindit în pagini dedicate pianului la patru mâini, Un pian, patru mâini şi trei clasici vienezi, Dacă era Miercuri, era Muzică şi monografia: File din istoria Filarmonicii „ Transilvania ” din Cluj (1955-1989).

A iniţiat Concursul Internaţional de Pian „Cari Czemy”, Concursul Internaţional de Vioară „Ion Voicu”, Stagiunea permanentă a Facultăţii de Muzică la Biblioteca „Radu Rosetti” din Oneşti şi, în calitate de director artistic, coordonează programul Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”.

În prezent este conferenţiar universitar titular la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Extensia Piatra Neamţ, doctor în interpretare muzicală şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Afis Recital cameral


Admin
de Admin ianuarie 30, 2018 11:09
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns