Activităţi DGASPC Neamţ de prevenire a abuzurilor sexuale

Admin
de Admin martie 6, 2018 12:36

DGASPC Neamț a desfășurat în Piatra Neamț, în perioada 4-6 martie 2018 sesiuni cu caracter formativ-informativ în vederea prevenirii abuzurilor sexuale pentru copiii și tinerii cu vârste între 13-17 ani de la Complexul de Servicii Ion Creangă, Școala Gimnazială Elena Cuza și Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț. Activitățile au fost susținute de Eugen Simion, șeful Serviciului de prevenire și intervenție rapidă în cazuri de abuz din cadrul DGASPC Neamț, obiectivele fiind de a informa copiii și tinerii, de a activa și întări mecanismele de protecție ale acestora pentru ca, în final, să se poată activa o „rețea“ de protecție și prevenire a traficului de copii și a exploatării sexuale a acestora. Întâlnirile au fost organizate pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, celebrată în toată lumea pe 4 martie.

A spune și crede că «mie nu mi se poate întâmpla nimic rău» poate fi o modalalitate eronată de a te cunoaște! O presupunere… Și presupunerile pot indica atât faptul că ești neinformat cât și pe acela că nu ești ”conectat” emoțional și empatic cu ceilalți. Ceilalți care să te poată ajuta! Iar traficanții sau membrii rețelor de trafic sunt fini observatori, sunt persoane care intuiesc slăbiciunile celorlalți. Mulţi copii fac vizibile fotografii și alte informații personale pe rețelele de socializare… Acesta poate fi începutul unor situaţii abuzive! Mulţi copii, din dorinţa de a experimenta, de a-şi face prieteni ajung să-și dorească să se întâlnească și în lumea «reală» cu acele persoane, fără să le poată verifica intențiile. Iar acesta poate fi începutul unor situaţii abuzive! Părinți, profesori, asistenți sociali și factorii de decizie politică, toți au un rol în protecția copiilor împotriva abuzurilor sexuale și toți trrebuie să se implice“, a avertizat Eugen Simion,  șeful Serviciului Prevenire Cazuri Abuz din cadrul DGASPC Neamț

Traficul în vederea exploatării și mai ales, a exploatării sexuale a copilului, este un fenomen care încalcă orice formă de moralitate și orice regulă sau normă legislativă referitoare la protecţia copilului. Tocmai de aceea Consiliul Europei a adoptat, la 25 octombrie 2007, Convenția pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, cunoscută și sub numele de Convenția de la Lanzarote, pe care și România a ratificat-o, în 2010. Pentru a se face și mai ”auzită” vocea statelor lumii, a guvernelor, instituțiilor pentru protecția și educația copilului, a societăților civile și a mass-media din fiecare stat, din 2009 se marchează anual Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale.

Specialiștii din cadrul DGASPC Neamț instrumentează în medie, lunar, cel puțin 3-4 cazuri de abuz sexual, anual fiind înregistrate peste 35 de astfel de situații.


Admin
de Admin martie 6, 2018 12:36
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns