474 de acţiuni ale Gărzii Naţionale de Mediu în Neamţ, în primele 6 luni ale anului 2018

Admin
de Admin iulie 12, 2018 14:03

Garda Naţională de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Neamţ, corp specializat de inspectie si control, cu rol in prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, a realizat in cursul primei jumatati a anului 2018, 474 de acţiuni de inspecţie şi control, dintre care 123 controale planificate şi 351 de controale neplanificate.

Controalele planificate au fost efectuate conform Planului anual aprobat prin Decizia Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu la obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului de pe teritoriul judeţului Neamt. Dintre acestea, 7 controale s-au efectuat ca urmare a unor tematici dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu si 5 controale s-au efectuat la obiective care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase (SEVESO).

Controalele neplanificate au acoperit majoritatea tipurilor de acţiuni de inspecţie şi control prevăzute de HGR nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, cu modificările ulterioare, respectiv, s-au efectuat 132 controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, 92 controale pentru verificarea reclamaţiilor şi sesizărilor primite la GNM-CJ Neamţ, 74 controale au fost efectuate în comun cu alte autorităţi, respectiv cu Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă etc.

Controalele dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu au vizat, în special, activităţi prioritare în domeniul protecţiei mediului: verificarea depozitelor de deseuri municipale si industriale nepericuloase, salubrizarea localităţilor, cailor de comunicatie si a cursurilor de apa, comerţul cu lemn şi produse de lemn, verificarea si urmarirea implementarii Directivei 91/271/CEE privind tratarea apelor urbane reziduale.

Urmare a controalelor care au vizat salubrizarea localitatilor de pe raza judetului Neamt s-au aplicat treisprezece sanctiuni contraventionale: zece amenzi in cuntum total de 28.000 lei si trei avertismente contraventionale pentru nerespectarea prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deseurilor si nedeunerea declaratiilor la Fondul pentru mediu.

O mare pondere în activitatea de control din semestrul I 2018 a avut-o si rezolvarea reclamaţiilor.

Astfel, din cele 92 de reclamaţii verificate, 23 au vizat un management defectuos al deşeurilor, 15 au vizat activitatea de creştere a animalelor în gospodăriile cetăţenilor, 6 au vizat deversări de ape uzate menajere, 5 depăşiri ale nivelului de zgomot, iar celelalte au vizat aspecte privind calitatea aerului, calitatea apei, condiţiile de bunăstare a animalelor din grădinile zoologice, pagubele produse de fauna de interes cinegetic.

Ca urmare a controalelor planificate şi neplanificate efectuate în cursul anului 2018, s-au aplicat 35 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 278.000 lei si s-a suspendat activitatea unui agent economic. Dintre acestea, s-a aplicat o amenda in cuantum de 100.000, respectiv doua amenzi in cuantum de cate 50.000 lei pentru nerespectarea conditiilor din actele de reglementare, o amenda de 30.000 lei pentru functionarea in lipsa autorizatiei de mediu si doua amenzi in cuantum de cate 8000 de lei pentru transport de material lemnos prin albiile cursurilor de apa.

In anul 2018 activitatea prioritara a Comisariatului Judetean Neamt a fost orientata spre solutionarea problemei privind gestionarea deseurilor in concordanta cu prevederile legislatiei din domeniu, respectiv:

  1. asigurarea colectarii selective a deseurilor la sursa de generare,
  2. asigurarea prestarii serviciilor de salubritate in toate localitatile judetului,
  3. verificarea spatiilor de eliminare si a instalatiilor de valorificare a deseurilor,
  4. actiuni de control pentru depistarea si eliminarea depozitelor neautorizate de deşeuri si pentru prevenirea abandonarii de deseuri în locuri neamenajate şi în mod special în mediul rural, pe malurile cursurilor de apă,
  5. controlul monitorizarii postinchidere a depozitelor de deseuri menajere si a depozitelor de deseuri industriale periculoase si inerte inchise conform  obligatiilor stipulate prin HG 356/2005 privind depozitare deseurilor.

Precizăm că în semestrul I din 2018 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol).


Articolul are 20 vizualizări

Admin
de Admin iulie 12, 2018 14:03
Scrie un comentariu

Niciun comentariu

Niciun comentariu încă!

Nu există niciun comentariu la acest articol, insă poți fi primul care comentează.

Scrie un comentariu
Vezi comentariile

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmăreşte-ne pe facebook!